Met voorleesfilmpjes, opdrachten en ideeën voor ouders
 
Bekijk de online versie
 
 
Beste leerkracht,
 
Allereerst de beste wensen voor 2021! Een nieuw jaar vol nieuwe kansen en natuurlijk ook vol leesplezier. We beginnen dit jaar heel anders, met een thuisschoolperiode. Gelukkig is de Bibliotheek open voor het afhalen van gereserveerde boeken, dus er kan nog volop gelezen worden.

Met deze nieuwsbrief vol tips een beetje hulp aan jou om ook nu aan leesplezier te werken. Heb je specifieke vragen, wensen of goede ideeën, laat het ons dan weten. We denken graag met je mee. Veel succes!

Een praktische mededeling: de Monitor van 2020-2021 blijft 2 weken langer open: t/m 26 februari. We sturen de scholen die de monitor na de kerstvakantie gepland hadden de links vanaf 18 januari.
 
 
Thuis voorlezen
 
 
Thuis voorlezen
Net als in de klas is het belangrijk om tijdens de thuisschoolperiode te blijven voorlezen. Dat kun je live doen via een online meeting met je klas. Of je kunt een voorleesvideo opnemen. Er staan ook veel voorleesvideo’s online, gratis voor bibliotheekleden:
  • Voorleeshoek (voor kleuters en oudere kinderen)
  • WePBoek (voor kleuters)
  • Bereslim (voor kleuters)
  • Yoleo (karaokelezen voor oudere kinderen)
  Bekijk de tips op onze site    
 
 
 
 
Kinderboekenschrijvers lezen voor
 
Paul van Loon
 
 
Paul van Loon
Er zijn verschillende schrijvers die voorleesfilmpjes hebben opgenomen. Paul van Loon heeft zijn boek 'Allemaal onzin' compleet op zijn YouTube-kanaal staan en op de site van Gottmer kom je er nog veel meer tegen!
  Schrijvers op Gottmer    
 
 
 
 
Marlies Slegers
 
Marlies Slegers
 
leest uit 'Gezocht, normale ouders'.
 
  Kijken    
 
Hans Kuyper
 
Hans Kuyper
 
leest allerlei verhalen voor.
 
  Kijken    
Jacques Vriens
 
Jacques Vriens
 
leest voor uit 'Meester Jaap'.
 
  Kijken    
 
Ton Meijer
 
Ton Meijer
 
leest op eigen wijze voor uit 'Rintje'.
 
  Kijken    
 
 
Voorbereiden op de Nationale Voorleesdagen
 
 
Voorbereiden op de Nationale Voorleesdagen
Op 20 januari beginnen de Nationale Voorleesdagen 2021. Er zijn veel leuke materialen beschikbaar om nu alvast met het Prentenboek van het Jaar 'Coco kan het' aan de slag te gaan, bijvoorbeeld een liedje, knutseltips en een kleurplaat. Leuk om met ouders te delen!
  Nationale Voorleesdagen    
 
 
 
 
Samen lezen? Ga theaterlezen!
 
 
Samen lezen? Ga theaterlezen!
Theaterlezen is een motiverende vorm van samenlezen. Je verdeelt de rollen en je leest de teksten hardop voor. Samen voer je een toneelstukje op, maar dan zonder podium, grootse gebaren of voorwerpen. Er zijn veel gratis teksten te vinden om thuis te oefenen met ouders, broertjes of zusjes. Of in een online meeting met je klas!
  Theaterlezen    
 
 
 
 
Tips van de Schoolschrijver
 
 
Tips van de Schoolschrijver
Met de gratis lees- en schrijfopdrachten van de Schoolschrijver gaat de fantasie stromen! Ook hebben ze een mooie verhalenserie over kinderen in quarantaine: 'Huisarrest'. Zo help je kinderen dagelijks bij het maken van hun leeskilometers en het ontwikkelen van sterke leesvaardigheid.
  De Schoolschrijver    
 
 
 
 
Podcasts voor kinderen
 
 
Podcasts voor kinderen
Lekker podcasts luisteren over boeken, daarmee enthousiasmeer je kinderen voor boeken. Dit zijn onze tips:
  • De Waanzinnige Podcast met een jaarlijkse reeks afleveringen waarin telkens een kind vertelt over een boek. Elk jaar staat een andere groep centraal.
  • Leesbeesten & Luistervinken, waarin kinderen bekende kinderboekenschrijvers interviewen. Bij deze podcast worden ook lesbrieven gemaakt.
Op Kinderpodcasts vind je het meest actuele overzicht van podcasts voor (en door) kinderen.
  Kinderpodcasts    
 
 
 
 
Brief voor de Koning
 
 
Brief voor de Koning
Vanaf 5 februari koop je in je eigen boekhandel Brief voor de Koning van Tonke Dragt voor maar € 2,-. In deze spannende klassieker moet Tiuri een geheime brief bezorgen, die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Leuk voor ouders en leerkrachten om samen met kinderen uit de bovenbouw te lezen. En om samen te gaan kijken, want er is ook een Netflix-serie van gemaakt!
  Netflix-tip    
 
 
 
 
Andere Nederlandse verfilmde jeugdboeken op Netflix
 
Niet alleen Brief voor de Koning is op Netflix te zien, het staat vol met boekverfilmingen!
Veel kijkplezier!
 
 
Boekentips voor verschillende leeftijden
 
Zoals je van ons gewend bent sluiten we af met een rijtje nieuwe boekentips. Neem even een kijkje, er zit vast iets voor je tussen. Veel leesplezier!
 
  Bekijk de nieuwste tips    
 
 
 
Wat vind je van deze e-mail?
 
 
 
 
  Fb   Tw   Insta   Insta  
 
 
Bibliotheek Amstelland
Amstelveen, Aalsmeer & Uithoorn | info@debibliotheekamstelland.nl | 020 - 6414126