Nieuwe lessen - Leesoffensief - Webinar meertaligheid - Open Boek - Boekentips en meer
 
Bekijk de online versie
 
 
Bibliotheek Amstelland  

 
 
Team Educatie   |   Webshop   |   Agenda
 
 
Nieuwe lessen voor 2021-2022
 
 
Nieuwe lessen voor 2021-2022
Werkt jouw school samen met de bibliotheek door middel van de strategische samenwerking de Bibliotheek op school? Dan bespreken we graag na de meivakantie met jullie leescoördinator(en) en de directie de plannen en activiteiten voor volgend jaar. De andere scholen ontvangen na de meivakantie ons jaarprogramma educatie 2021-2022, en kunnen in de webshop lessen en trainingen bestellen. We kijken ernaar uit om jullie volgend schooljaar weer te kunnen ontvangen in de bibliotheek en/of weer bij jullie op school langs te komen!
 
 
 
 
Webinar Meertaligheid en leesplezier
 
 
Webinar Meertaligheid en leesplezier
In bijna elke klas zitten meertalige kinderen. Welke kansen biedt dit? In deze interactieve workshop staat meertalige taalontwikkeling centraal. En op welke manier leesbevordering hier een rol bij kan spelen. Naast achtergrondinformatie krijg je praktische tips en links naar interessante sites over vragen als ‘welke boeken zijn geschikt' en ‘hoe kun je in de praktijk zorgen voor een meertalig voorleesaanbod?’ De workshop wordt verzorgd door Maaike Verrips van expertisecentrum Meertalig.nl.

Het webinar is op woensdag 19 mei van 14:30 tot 16:00 uur. De kosten zijn € 50,00 ex. btw per school, onafhankelijk van het aantal leerkrachten dat deelneemt. Aanmelden kan met een mail naar educatie@debibliotheekamstelland.nl
 
 
 
 
Cursus Leescoördinator - Open Boek
 
Op 1 september 2021 start in de bibliotheek een nieuwe cursus Open Boek. In de opleiding leren cursisten verschillende boeksoorten kennen, werken ze met actuele kinder- en jeugdboeken en afwisselende leeswerkvormen. Uitgangspunt is om teksten tot leven te laten komen en zo leesplezier te realiseren; een noodzakelijke voorwaarde voor leesmotivatie. Het resultaat van de cursus is een zelf opgesteld jaarplan waarin het leesbeleid van de school wordt uitgewerkt.

Cursusdata:
Woensdagmiddag 1 september, 15 september, 13 oktober, 3 november en 24 november van 15.00 -18.00 uur in de Bibliotheek Stadsplein in Amstelveen. De afsluitende bijeenkomst is op woensdag 12 januari 2022 van 19:30-21:00 uur.

Heb jij of jouw collega interesse, neem dan contact op met de leesmediaconsulent van jouw school of mail naar educatie@debibliotheekamstelland.nl als jouw school nog niet met een vaste leesmediaconsulent werkt.
 
 
Noord-Hollandse bibliotheken starten Leesoffensief
 
 
Noord-Hollandse bibliotheken starten Leesoffensief
Door corona zijn de leesachterstanden bij kinderen nog verder vergroot. De Noord-Hollandse bibliotheken vinden het tijd om in actie te komen en starten een provinciaal Leesoffensief. Samen roepen ze scholen, maar ook gemeentes, kinderopvang en culturele instellingen op gebruik te maken van de expertise van bibliotheken en de bewezen methodes die de leesmotivatie bij kinderen vergroot.
  Meer info    
 
 
 
 
Online les-varianten
 
 
Online les-varianten
De afgelopen tijd hebben we van veel van onze lessen een online of digitale variant ontwikkeld. Zo geven we lessen via een videoverbinding met de klas; we zorgen dan dat de materialen in de klas zijn en sturen een uitgebreide lesbrief voor de leerkracht. Andere lessen hebben we helemaal op video opgenomen. De reacties zijn heel positief! Een leerkracht schreef over Kraak de code: “Top les, graag meer van dit soort lessen”. Voor de geplande lessen in mei nemen we contact met jullie op om te kijken of jullie ook een online variant van de les(sen) willen.
 
 
 
 
Jij bent de held
 
 
Jij bent de held
Met deze serie verzinnen jouw leerlingen hun eigen spannende avontuur, bijvoorbeeld een sprookje of een jungleverhaal. Er zijn honderden verhalen te verzinnen, dus de boeken kunnen keer op keer gepakt worden. Welke verhalen verzinnen jouw leerlingen? Laat ze bijvoorbeeld hun verhaal opschrijven of vertellen in de klas. Deze boeken geven leesplezier en inspireren voor creatief schrijven. Ook leuk om de leerlingen samen mee te laten werken!
  Naar de boeken    
 
 
 
 
Nieuwe Bieb Uithoorn
 
 
Nieuwe Bieb Uithoorn
Inwoners van Uithoorn vertellen enthousiast over de  nieuwe bibliotheek in aanbouw. Ook benieuwd hoe die er uit gaat zien en waar de lessen en Maakplaatsen hun plek krijgen?
  Laat maar zien!    
 
 
 
 
Boekentips voor verschillende leeftijden
 
Zoals je van ons gewend bent sluiten we af met een rijtje nieuwe boekentips. Neem even een kijkje, er zit vast iets voor je tussen. Veel leesplezier!
 
  Bekijk de nieuwste tips    
 
 
 
Wat vind je van deze e-mail?
 
 
 
 
  Fb   Tw   Insta   Insta  
 
 
Bibliotheek Amstelland
Amstelveen, Aalsmeer & Uithoorn | info@debibliotheekamstelland.nl | 020 - 6414126